dilluns, 25 de novembre del 2013

SIMPOSI MEDICAMENT HOMEOPATIC, ECH-SECCIO METGES HOMEOPATES COMB, RESUM



SIMPOSI MEDICAMENT HOMEOPÀTIC - Barcelona - 8 novembre 2013, Sala d'Actes del COMB
El passat 8 de novembre, l'European Committee for Homeopathy i la Secció de metges homeòpates del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) van organitzar un simposi internacional sobre el futur dels medicaments homeopàtics a Europa.
En aquests moments a la major part d'estats de la Unió Europea, i també al nostre, una gran part de medicaments homeopàtics estàn despareixent del mercat o estan en risc inmediat de desaparèixer, sigui per què les Agències del Medicament dels estats membres no estàn aplicant els criteris de qualitat específics pels medicaments homeopàtics, sigui per què estàn aplicant unes taxes per a cada medicament que els laboratoris no poden assumir, i ho estan aprofitant per retirar els no rendibles.
He resumit les ponències que he considerat de més interès general.
-LA JUSTIFICACIÓ DE L'ÚS DELS MEDICAMENTS HOMEOPÀTICS EN EL CONTEXTE DE LA LEGISLACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA SOBRE PRODUCTES MEDICINALS HOMEOPÀTICS: UN REPTE PEL FUTUR DE L'HOMEOPATIA I LA PROTECCIÓ DE LA SALUT PÚBLICA.
Sra Marie- Anne Mouyart (HMPWG) (Grup de Treball de Productes Medicinals Homeopàtics) que depèn de la Direcció de la Agència Europea del Medicament.
S'han establert uns criteris de documentació i justificació per tal que una substància es pugui considerar d'ús homeopàtic, i per tant es pugui registrar com a producte medicinal homeopàtic.
En relació a la Directiva 2001/83/EC sobre productes medicinals homeopàtics, l'HMPWG ha adoptat una primera llista de soques (substàncies o tintures mare amb les que es preparen els medicaments homeopàtics.
Un dels objectius de l'HMPWG és compilar una llista al més completa possible, donat que el futur i la qualitat de l'homeopatia estan en relació amb la disponibilitat d'un ampli nombre de soques ben definides amb una qualitat que garanteixi la producció de medicaments homeopàtics segurs.
Un element clau és una definició i caracterització correcta de les soques, i per alguns medicaments homeopàtics les Farmacopees francesa i alemanya tenen discrepàncies.
L'HMPWG també ha publicat ja documents relacionats amb el projecte FSD (primera dilució segura) al lloc web de l'HMA (Direcció de l'Agència del Medicament).
* Els documents de l'HMPWG estan disponibles al lloc web de l'HMA www.hma.eu/79.html


-LA DISPONIBILITAT DELS MEDICAMENTS HOMEOPÀTICS.
Sr Nand de Herdt (expresident de l'ECHAMP, Consultor de la UE per temes de les Medicines no Convencionals)
Els darrers anys, la disponibilitat dels productes medicinals ha estat centre de discussió a la Unió Europea. El 2010, el Parlament Europeu va fer un informe sobre les diferències de preus i accés als productes farmacèutics a la Unió Europea. La legislació i en especial l'absència de capacitat d'avaluació de les agències del medicament petites i mitjanes és un dels motius principals dels problemes de disponibilitat i accessibilitat a tota la UE.
Fins ara, els productes medicinals homeopàtics no han estat en el focus d'aquests informes i conferències. Això ha de canviar en un pròxim informe de la Comissió Europea que es farà públic abans del final del 2013.
A resultes de un “suggeriment informal” de l'anterior Comissari europeu de Salut i Consum, l'ECHAMP va encarregar dos estudis independents que es van començar a fer el 2010,sobre els productes medicinals homeopàtics i antroposòfics, investigant la demanda, disponibilitat, legislació europea i entorn normatiu.
L'informe conclou que:
Hi ha dèficits en l'aplicació de les normatives juntament amb uns requisits desproporcionats i exageradament cars, amb un pes administratiu excessivament pesat de la legislació comunitària.
Cal garantir no tan sols la qualitat i la seguretat sinó també la disponibilitat dels productes medicinals homeopàtics, que assegurin la llibertat de prescripció de desenes de milers d'homeòpates i dels milions d'usuaris d'homeopatia a la Unió Europea.
Per primer cop, un informe europeu oficial posarà l'atenció als problemes de disponibilitat dels productes medicinals homeopàtics als estats membres de la Unió Europea.


-CONTRIBUCIÓ DE LA RECERCA FONAMENTAL I CLÍNICA AL REGISTRE DELS MEDICAMENTS HOMEOPÀTICS
Dr Michel Van Wassenhoven, vicepresident del GIRI (Grup Internacional de Recerca Infinitesimal) des de 1996 i President del Comitè belga de registre de medicaments homeopàtics (Servei Públic Federal de Salut Pública) des de 2002.
El registre i l'autorització de un medicament homeopàtic a Europa requereix diversos tipus de dades científiques, entre les quals hi ha la documentació de l'ús homeopàtic de la sustància en concret. En quant als aspectes clínics, hi ha les publicacions tant històriques com actuals sobre la verificació de la informació continguda als Repertoris (vademècums homeopàtics) i les Matèries Mèdiques (monografies i tractats clínics amb tota la informació sobre cada medicament homeopàtic).
La recerca fonamental recent i en curs està començant a aclarir possibles vies i modes d'acció dels medicaments homeopàtics, que també s'adjunta a la documentació disponible.




-CONTRIBUCIÓ DE L'ECH AL HMPWG (grup de treball dels medicaments homeopàtics) el 2013.
Dra Fruzsina Gabor, farmacèutica especialitzada en qualitat farmacèutica i microbiològica, doctora en biofísica; coordinadora del subcomité de farmàcia de l'ECH
L'ECH va crear un grup de treball format per membres de diferents subcomitès per enviar informació al HMPWG respecte a diverses consultes públiques:
la 1ª va ser comentar la llista de 35 medicaments homeopàtics,
la 2ª consulta va ser el document sobre la FSD (1ª dilució segura) de Rheum i de Chamomilla,
la 3ª va ser sobre “llista de termes homeopàtics”.
S'ha fet una reunió conjunta a París sobre els aspectes més generals i la col.laboració futura. Hi ha molta feina pendent i en curs.


-L'OPINIÓ DELS PACIENTS DAVANT LA DISPONIBILITAT DELS MEDICAMENTS HOMEOPÀTICS
Sra. Sato Liu, secretària de la Federació Europea d'associacions de pacients homeopàtics. Des de finals dels anys 80' ha estat defensant als Parlaments tant al Regne Unit com al Parlament Europeu el dret dels pacients homeopàtics a la llibertat d'elecció del tipus de medicina i a l'accessibilitat i a la disponibilitat dels medicaments.
Fan campanyes per la lliure elecció i accés dels pacients als tractaments en medicines complementàries i alternatives dins els serveis nacionals de salut.


Finalment, el Dr Todd Hoover, representant de la Farmacopea Homeopàtica dels Estats Units (HPUS) va coordinar una taula rodona de tots els ponents sobre el PANORAMA DE FUTUR DELS PRODUCTES MEDICINALS HOMEOPÀTICS A EUROPA.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada